Nederland

Een favoriet gespreksonderwerp van de bewoners van Nederland is het weer. Voor ‘regen’ bestaan zelfs allerlei soorten woorden, van miezer tot pijpenstelen. In de zomer kan het stralend warm zijn en in de winter kan het sneeuwen en vriezen. Het veranderlijke weer zorgt ook voor mooie landschappen, zoals de frisgroene weilanden met koeien en daarboven imposante wolkenluchten.

natuur in Nederland

Dat is Nederland! Maar evengoed kun je heuvels en duinen, wetlands en hoogveengebieden, oeroude bossen en zelfs bergen ontdekken in ons land.

Waterland

Nederland is een waterland. Een kustlijn van ruim 450 kilometer grenzend aan de Noordzee. 26 procent van Nederland ligt ónder de zeespiegel. Doorkruist door 3 grote rivieren: de Rijn, de Maas en de Schelde. Maar liefst 4.400 km aan bevaarbare rivieren, kanalen en meren.

Een wonder dat we hier nog droge voeten hebben. En dat is niet altijd zo geweest! Eeuwenlang voert Nederland strijd met het water: met dijken, waterwerken en inpolderingsprojecten. Om extra leefruimte en landbouwgrond te creëren, is een hele nieuwe provincie drooggelegd: Flevoland. Maar ook genieten we van watersporten en prachtige waterrijke natuurgebieden.

Wist je dit:

In dit land ligt maar liefst 37.000 kilometer aan fietspaden.
Bijna een derde van heel het land ligt onder zeeniveau.
Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. 
Op het waddeneiland Texel wonen méér schapen dan mensen.
Amsterdam is volledig op palen gebouwd en heeft 1200 bruggen. 
Dit land heeft de hoogste museumdichtheid ter wereld. 
Nederlanders eten gemiddeld 14,3 kilo kaas per persoon per jaar.

Koninkrijk

Sinds 1815 is Nederland een koninkrijk, officieel Koninkrijk der Nederlanden genoemd. Koning Willem-Alexander is sinds 2013 het Nederlandse staatshoofd. Hij wordt terzijde gestaan door koningin Maxima, die bij veel gelegenheden aanwezig is en ook haar eigen taken heeft. Het koningshuis is geliefd bij veel Nederlanders. Op 27 april wordt de verjaardag van de koning gevierd in heel het land. Het is een echt Oranje feest!

Kijk ook eens bij Egypte