Terug

Wetenswaardigheden over de naam Joon

 

het joon

Uit het verhaal van een oud visscherman in 1894:

Ik zal nu proberen door een teekening jelui een denkbeeld van de netten (de vleet) te geven. De geheele vleet heeft een lengte van 72 netten. Elk net is ongeveer 30 meter lang en 15 meter breed. Het bovenste van het net is voorzien van een zgn speerreep voorzien van drijvers of kurken vloten. Aan elk net bevindt zich een touw ongeveer 7 meter lang. Dit heet de seizing. De netten worden door middel van de seizing aan een dikke reep (tros) verbonden en de reep wordt weer verbonden met touwen waaraan een tonnetje is bevestigd. Zo'n tonnetje heet een breel. Hiernaast kunt ge zien hoe de vleet in zee ligt of hangt is beter woord. De haringen welke in groote scholen zwemmen willen door het net heen dringen doch kunnen er niet door, kunnen ook niet achteruit en blijven met hun kaken er in hangen. Als de eerste 6 netten buiten boord zijn wordt er in de plaats van een breel een joon aangebracht, dat is een langwerpige spitse of puntige ton, met een stok en een vlaggetje er aan. Men kan aan dat joon zien, als de vleet uit is en 2 km van het schip is verwijderd, of het schip recht achter de vleet ligt, daar door windverandering of zeestormen de vleet in elkaar zou kunnen draaien. Daar moet de wachtsman altijd op letten en anders de ouwe roepen.
(
in 1969 werd voor het laatst in Nederland met de vleet gevist)


Joon Joon betekent in het "west-fries" zoiets als "jongen/zoon". Zie het gedicht van W.E. Stopper, in de map "de lezer gegroet".
Joon Joon betekent in het est (Estland) "het beleid", "de streep of lijn".
Joon

Joon zoo-key is een uitdrukking in de karate sport voor een por / stomp / slag (vrij vertaald).

Joon De familie John een geslacht uit Hamburg (Duitsland), luthers van geloof, die zich in het begin van de 18e eeuw in Amsterdam vestigden als Joon.
Joon Joon is een bijzondere steen in Amerika om mee te bouwen.
Joon

De N.F.B. joon bokaal is te winnen in het jaarlijkse kampioenschap "kleinboot vissen".

Joon De Joon is een museumpaviljoen bij het Visserijmuseum te Vlaardingen.
Joon

De Joon is de naam van een buurtcentrum in Lelystad.

Joon Joon is een fantastisch mooie vulpen
Jona Jona is de titel van een bijbelboek. Het beschrijft de episode van Jona, zoon van Amittai, waarin deze naar Nineve gaat. Bij het ontvluchten van de stad wordt hij gered door een walvis. Nineve is gevallen in het jaar 612 n.C. Het bekende verhaal van Jonas in de walvis. 
Jonen

Er bestaat de legende van de Franciscaner monnik Jona, die zich met de dochter van een flagellant (= kruisbroeder) vestigde op een plek bij Blokzijl (Beulakerweide), die hij de naam Jonen gaf. In 1300 sloeg het flagellantisme vanuit Duitsland over naar de Nederlanden.

Jonen De Jonen is een uitspanning bij Giethoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jonen Het clandestiene café, gevestigd op de plek Jonen, van Klaas Petten verdween in 1978. Tegenwoordig is Jonen een "uitspanning" voor kanovaarders en te bereiken via het minipontje over de walengracht. Het is ook per fiets te bereiken vanuit Blokzijl naar Dwarsgracht/Giethoorn. 
joon Peter Nicolaas Joon gaf, als Reder, zijn bedrijven de naam Joon Shipping, Joon Ship Services, Joon Chartering en Joon Liner Services.

De bedrijven voerden hierbij de dobber  "joon" als logo.

b en j De film Bennie en Joon (1993) is een romantische komedie, waarin Joon een wat labiele vrouw is die verzorgd en zeer beschermd wordt opgevoed door haar broer Bennie.
rock In Amerika te koop de enige echte JOON-rock
straat De "Joonstraat" kan je vinden in IJmuiden (N.H.) en loopt van de Haringkade naar de Loggerstraat. Op voorstel van B&W van Velsen van 24 juli 1957 (gemeenteblad 128) werd aldus door de raad besloten.
pen De prachtige en unieke joon pen